Povinnosti učiněno zadost!?!

V dnešním chladném ránu jsme hostili ve čtvrtém kole Oblastního přeboru družstvo Hranic, výsledek zápasu „byl dán“ předem, jen se čekalo, jestli se to nežvejkne, jak se nám občas stává.

Hosté nasadili na své poměry silnou sestavu (3 hosté, prvních pět hráčů soupisky) a my kontrovali jen avizovanými absencemi kapitána a Štěpána, takže jednotlivé šachovnice vypadaly takto:

1. Molnár-Novák

2. Hejnar-Šeiner

3. Peřina-Kincl

4. Houžva-Mikšík

5. Kolmaš-Doubravová

6. Kašpárek-Šlesinger

7. Přenosil-Bednář

8. Konečný-Hons

Podle elo koeficientů jasná věc, že elo není vše jsem mohl sledovat rychle a zběsile, protože na šesté šachovnici (hned vedle mě) zvládl Jirka Kašpárek ztratit neopatrně pěšce, a aby toho nebylo málo, přidal hned druhého. To, že partie neskončila dřív, než začala, je věcí kvality soupeře, který v pozici…

… nezahrál jednoduché f3, ale malou rošádu, a tak měl „jen“ jednoho pěšce víc a partie pokračovala dlouho předlouho s mnoha chybami na obou stranách. Už teď vám můžu prozradit, že tato partie nakonec skončila jako poslední.

Trochu lepší pohled byl na druhou stranu, kde na 8. šachovnici Martin Konečný zvládl tradiční zahájení pana Honse 1.g4 bez problémů a černými získal lepší pozici a po několika chybách soupeře provedl smrtící útok, kde se soupeř vzdal, jelikož nebylo zbytí. No nebylo zbytí, to je asi věc názoru, protože jak se v zápase ukázalo, tak někteří neznají „míru“, kdy je načase se vzdát. Každopádně vedeme 1:0 a kráčíme vstříc světlým zítřkům.

Já mám na všechny způsoby vyhranou koncovku 2S+5p proti JS+3p, Olda Kolmaš figurku navíc, Michal Peřina pár pěšců, Viktor Houžva figurku, Petr Hejnar kvalitu a dva pěšce a Jirka Molnár několik pěšců, jen Jirka Kašpárek se furt trápí s pěšcem méně. Vývoj šel celkem rychle kupředu, když se hosté vzdali na třetí, čtvrté a páté šachovnici a my si zajistili minimálně bod z tohoto zápasu. 4:0 a vypadá to, že další výhry přibudou.

Můj soupeř tvrdohlavě přemýšlí a tahá a nezapisuje a to už víc než deset tahů, proto v pozici…

… volám rozhodčího a reklamuji tuto skutečnost. Je mi úplně jedno, že soupeř ze sebe hodlá dělat blbce a tahat jak trotl do matu, ale nehodlám to zapisovat sám, takže jednoduchý závěr: „Chceš ze sebe dělat blbce, můžeš, ale budeš zapisovat taky. Ne, že se budu otravovat jenom já.“ Po několika marných protestech soupeře, že prostě zapisovat nehodlá, „protože…“, rozhodčí rozhoduje, že jelikož má ještě víc než hodinu času, zapisovat prostě bude. No nebude, po mém 57.Ke6 se raději vzdal, což byl de facto důvod, proč jsem reklamoval něco ve víc než jasné pozici, takže 5:0 pro nás a zápasové body doma.

Na jedničce Jirka Molnár přehlíží jednotahové braní pěšce se šachem a následné dobrání pěšce na sedmičce, o kterém si myslel, že z něj bude dáma a trochu si komplikuje cestu za vítězstvím, na dvojce doktor taky vyvádí alotria, ale materiální převaha je tak velká, že ani ty „hrůzy“, co vypotil, nic nemění na jeho vítězství. A jelikož vzdává i soupeř na jedničce, vedeme 7:0 a zbývá avizovaná poslední partie a ta byla opravdu strašná pro diváky. 🙂

Náš borec v ní zvládl získat další dva pěšce (no získat-soupeř mu je prostě strčil do chřtánu xD) a za stavu 7:0 se dostáváme na poslední hrané šachovnice do pozice

Černý na tahu vyhraje, jak bylo psáno v nějaké knížce, tohle zvládne i prase s kantorem. 🙂 A opravdu se naše naděje začly naplňovat, když Jirka zahrál Vh1+ a po vynuceném Kf2 stačilo vzít věž, sebrat jezdce, zahrát b4 a bylo po partii, místo toho přišlo Vh2+ a na mě šly už mrákoty, takže jsme se s Oldou raději vypravili do restaurace u Huberta trochu ulevit vlastním nervům. Když tam dorazil zbytek družstva, dozvěděli jsme se ten „skvělý“ výsledek této partie, remis a celkové skóre zápasu upraveno na 7,5:0,5. Jelikož náš nehrající kapitán požadoval minimálně 6:2, tak máme splněno anebo ne?!?

Na závěr ještě jedna ukázka z mé partie, kde mě počítač značně demoralizoval…

Jako bílý jsem byl na tahu a zahrál jsem… Prostě něco jsem zahrál a byl jsem na to pyšnej, že to vede vynuceně v nejhorším případě k vyhrané koncovce. Co jsem zahrál za tah? Nápověda je, že ta hromada plechu a drátů a tak to hodnotí jako dvacátý nejlepší tah v pozici, ale mně to přišlo efektní i efektivní 🙂 Výherce tipovací soutěže vyhrává zlatého bludišťáka, kterého může, až mě potká, vyměnit za pivo v nejbližší restauraci.

Napsat komentář